Koyunculuk
1- Yer
seçimi
2- Ağıl
Seçimi, Gerekli alanlar, Ağıl dizaynı, Ağıl Boyutları
3- Gerekli
alet ve ekipmanlar
4- Damızlık
koyun ve koç seçimi
5- Besleme (
ağılda, merada ve ikisi birlikte)
6-
Aşılamalar
7- Yapağı
8- Gübre
9- Sürü
projeksiyonu
10- Yatırım
Maliyetleri
11- Kazanç ve
karlılık
YER SEÇİMİ
1- Taban suyu yüksek olmamalı2- Meraya yakın olmalı3-
Meyilli arazi üzerinde olmalı4- Ağıl kokusunun konutlara ulaşamayacağı yer ve
uzaklıkta olmalı5- Ağıl; güneye veya doğuya dönük olmalı, kuzey rüzgârlarına
kapalı olmalıdır.
AĞIL SEÇİMİ
1- Ağıl, yetiştirme yönüne ve bölgenin iklimine uygun
olmalıdır.2- Ağıl ve dış bölmeler bölgenin hâkim rüzgârlarından ve soğuktan
korunmuş olmalıdır.3- Ağıl, işlerin kolay görülmesine uygun
olarakplanlanmalıdır.4- Ağıl, içerisinde barındırılacak hayvan sayısına yeterli
alana sahip olmalıdır. .5 - Maliyeti düşük olmalı, yapımında lüksten
kaçınılmalıdır.
GEREKLİ ALANLAR
KAPALI ALANLAR
Gebe veya emziren koyunlar için 2,5 metrekare1.Erkek veya
dişi toklu için 0,5 metrekare (Toklu = 1 Yaşında erkek ya da dişi)2.Koç için
1,5 metrekare3.Koyun için 1,0 metrekare4.Kuzu için 0,3 metrekare
AÇIK ALANLAR
Açık alanların hayvan başına kapalı alanlardan en az 0.3 –
0.5 metrekare daha fazla olması istenir. Açık alanlar nekadar büyük olursa o
kadar verim artışı olacaktır.
AĞIL DİZAYNI
Düz-T –
U – L Şeklinde dizayn edilirler.1.Kapalı alanlar ortada bir
alan bırakmak adına malzeme tasarrufu sağlamış olur.2.İdeal olan U
dizaynıdır.3.Ağıl içinde koçların, koyunların, tokluların, kuzuların bulunduğu
alanlar ayrılmış olmalıdır.4.Doğum locaları, revir, eğer fiziki imkan varsa
çiftleştirme alanları bulunmalıdır.5.Kırkım bölümü eğer şartlar uygunsa ayrı bulunmalıdır.6.Yem
deposu ağıldan ayrı ya da ağılın içinde bir bölümde bulunabilir.7.Tartımların
yapılacağı bir kantar bölümü olmalıdır.
AĞIL BOYUTLARI
1.Yükseklik 200 Baştan az olan sürülerde en az 2.75
m2.Yükseklik 200 Baştan büyük olan sürülerde en az 4 metre olmalıdır.3.Ağıl
kapıları 3 m genişlikte 2.75 yükseklikte olmalıdır.4.Pencere alanı taban
alanının 1 / 15’ i kadar olmalıdır.5.Yan duvarlar en az 2 m olmalıdır.6.Çatı
eğimi % 20 – 30 olmalıdır.
AĞIL TABANI
1.Toprak veya ızgaralı sistem olabilir.2.Toprak zeminde
hayvan başına 0.5 kg altlık (sap-saman) serilmelidir.3.Islak, çamur zemin
kesinlikle olmamalıdır.4.Izgaralı sistem en iyisidir. Paraziter hastalıklar
minimuma iner.5.Gübre toplanmasına imkan tanır.6.Izgara aralıkları 1.5-2 cm
olmalıdır.7.Izgara, toprak zeminden en az 50-60 cm yukarıda
kurulmalıdır.8.Izgara sisteminde koyun başına taban alanı en az 1,5 metrekare
olmalıdır.
ALET ve EKİPMANLAR
Yemlikler hayvan başına koyun için 0.4 m, koç için 0.5 m,
kuzu için 0.2 m olmalıdır.1.Suluklar (yalak) kolay ulaşılabilir olmalıdır
2.Tartımlar için kantar bulunmalıdır.3.Doğumlarda kuzular için sıcaklık
önemlidir. Ufo tarzında ısıtıcılar bulunabilir.4.Küçük bir traktör
gereklidir.5.Ot kıyma, yem karıştırma vagonu gereklidir.6.Ayırma işlemi için
ayırıcı çitler bulunmalıdır. En az 1 m yükseklikte olmalıdır.7.Küpeleme,
kırkım, aşılama, hortum, kürek vs. çiftlik içi rutin işler için malzemeler
bulunmalıdır.
DAMIZLIK KOÇ ve KOYUN SEÇİMİ
1.Koçlar kaliteli döl verimine sahip, kondisyonu iyi
sağlıklı hayvanlar olmalıdır.2.Her 25 koyun için 1 Koç bulunmalıdır.3.Dişiler
ilk kuzusuna gebe ya da en fazla 1 doğum yapmış olanlardan seçilmelidir.4.Sürü
mümkün olduğunca genç kurulmalıdır.5.Hayvanlar büyük koyunculuk işletmeleri
(Şanlıurfa-Ceylanpınar gibi) ya da TİGEM lerden temin edilmelidir.Köylerden
toplanacak ise sağlık taramaları yapılmış olmalıdır.
BESLEME
1.Mera beslemesi ideal olanıdır. Hayvanlar sabah meraya
çıkmadan önce 150 gr kesif yem ve akşam meradandöndüklerinde 150 gr kesif yem
takviyesi ile beslenmelidirler.2.Meranın elverişli olmadığı aylarda (kış
ayları) sınırsız kaliteli kaba yem ve hayvan başına 400 gr kesif
yemlebeslenmelidirler. Doğuma 1 ay kala kesif yem arttırılabilir.3.Koç katımına
2 hafta kala flushing denilen yoğun besleme programı ile ikiz gebelik oranı
arttırılabilir.4.Koçlar da koç katımından 2 hafta öncesinde yoğun beslemeye
tabi tutulmalıdır.5.Mera koyun başına meranın durumuna göre hesaplanır. 1 Koyun
günlük 6-7 kg kuru madde tüketmelidir. Merakalitesi hayvan başına kuru madde
ihtiyacını karşılamıyorsa kesif yemle bu açık kapatılmalıdır.6.Koyunlar için
ideal mera 4-6 cm yükseklikteki yonca ve çayır karışımıdır.
7.Mera 1 dönüm araziye 10 koyun olarak hesaplanır. Eğer mera
kalitesiz ise 7 hayvana kadar düşülebilir.8.Mera münavebeli kullanılacağından
ve bir bitkinin ortalama büyüme süresi 6 hafta olduğundan dolayı 10hayvan için
1 dönüm kuralı 6 ile çarpılmalı yani 100 koyun için en az 60 dönüm arazi
ihtiyacı doğmaktadır.
9.Merada otlatma münavebeli olarak yapılmalıdır. İdeal olan
toplam mera alanının 6 ya bölünmesi ve her alanın 1hafta kullanılmasıyla 42 gün
sonunda diğer bölmedeki otların büyümüş olması sağlanmalıdır.
10.Kuzular direkt analarından beslenmelidir. 2.5 ayın
sonunda sütten kesilerek kuru ot ve kuzu büyütme yemlerinegeçilebilir.
11.Koçlar sınırsız kaliteli kaba yemle beslenebilirler.
Çiftleşme dönemine yaklaşıldığında rasyonlarına kesif yemi deeklemek gerekir.
12.Gebe koyunlar gebeliğin son 1 ayında kesif yemce daha
fazla beslenmelidir
.Koyunlar daha çok meraya dayalı olarak beslenen
hayvanlardır. İşletmemizde koyunlar kritik dönemlerin dışındakalan dönemlerde
yaşama payı düzeyinde besleneceklerdir.Kritik dönemler dışında kalan sürede ve
kritik dönemlerdeihtiyaç duyduğu yaşama payı düzeyinde kaba yem miktarının ;
mera imkanlarının müsait olduğu ( 1 şubat – 30haziran tarihleri arasında)
dönemlerde yaşama payının % 80’ ini meradan, % 20’sini kuru yoncadan
karşılayacak
şekilde, mera imkanının ortadan kalktığı (1 temmuz- 31 ocak
tarihleri arasında) dönemde de yalnızca yaşama payıihtiyacı kadar kuru yonca
ile beslenecektir.60 kg CA’ ta bir koyunun yaşama payı ihtiyacı KM üzerinden
1,1 kg’dır. Bu ihtiyacın %80’i meradan, %20’si kuruyoncadan sağlanacaktır.1100
gr KM ihtiyacı için; meraya ilaveten 250 gr kuru yonca tüketeceği
hesaplanmıştır.
1 yıl boyunca;
1 Şubat – 30 Haziran = 5 ay mera + 250 g / gün (toplam 153
gün)1 Temmuz _ 30 ocak = 7 ay mera yok + 1220 g/gün kuru yonca ( Toplam 212 gün
)
AŞILAMALAR
1.Koyunculukta hayatın belirli dönemlerinde yapılan
aşılamalar yanında yılda bir veya iki defa yapılan aşılamalardavardır.
Brucella Melitensis Rev-1 aşısı
: Bulaşıcı yavru atma aşısı olarak da bilinir. Aşı 3-8 aylık
bütün kuzulara yapılır vehayat boyu bağışıklık verir.
Çiçek Aşısı:
Yılda bir defa ve sıfat öncesi yapılır.
Antraks aşısı:
Dalak aşısı olarak bilinir. Yılda bir defa ve ilkbaharda
yapılır.Şap aşısı: Tabak aşısı olarak bilinir. Yılda iki defa ilkbaharda ve
sonbaharda yapılır.
Enterotoksemi aşısı:
Kılçık aşısı olarak bilinir. Yılda iki defa 21 gün ara ile
anız döneminde yapılır.
Ektima aşısı:
Aşı doğumu takiben bütün kuzulara yapılır ve hayat boyu
bağışıklık verir.
YAPAĞI ve GÜBRE
1.Koyunlar Mayıs ve Haziran ayları arasında
kırkılırlar.2.Kırkılacak hayvanlar bir gün öncesinden aç bırakılırlar.3.Yapağı
verimi koyun başına 1.5-2 kg kadardır.4.En iyi kalitede yapağıyı Merinos koyunu
vermektedir.5.Koyunlar yılda ortalama 700 kg gübre çıkarırlar.6.Yaşamlarının
büyük bölümü merada geçtiği için gübre verimlerinden pek yararlanılamaz anca
Kış aylarındaızgaralı altlık sistemlerinde gübreden faydalanmak mümkündür.7.
Koyun gübresi N ve minerallerce zengindir. Kalitelidir.
SÜRÜ PROJEKSİYONU
* 2010 Yılında kurulan 100 Baş koyun ve 4 Baş Koç ile
başlanıp 300 Koyunda sabitlenecek sürü için projeksiyonaşağıdaki gibi
olacaktır.*
Her 25 koyun için 1 Koç gereklidir.
1. yıl başlangıç olarak 100 baş damızlık 1.5-2.5 yaşlı koyun
ve 4 baş koç ile projeye başlanacak. Doğum oranı%1.2 ;ölüm oranı ise %5 olarak
alınacaktır. Sürü hedefine ulaşıncaya kadar anaç sürüden %10’luk bir
ayıklamayapılacak ve sürü hedefine ulaşıldıktan sonra her yıl anaç sürüde %20
ayıklama yapılacak ve doğan dişi kuzularınbelli bir kısmı damızlık olarak
alınarak sürü büyüklüğü yaklaşık olarak 300 de sabit tutulacaktır.
1.100 Baş ile başlanacak bir koyun besiciliği işletmesi için
en az 5 dönüm arazi ve en az 10 dönüm kaliteli merayaihtiyaç vardır
.2.Mera münavebeli kullanılacağından ve bir bitkinin
ortalama büyüme süresi 6 hafta olduğundan dolayı 10 hayvaniçin 1 dönüm kuralı 6
ile çarpılmalı yani 100 koyun için en az 60 dönüm arazi ihtiyacı doğmaktadır.
3.Hedef sürü büyüklüğü 100 baştan daha fazla olacağından
dolayı tavsiye edilen mera alanı en az 100 dönümolmalıdır.
4.Kapalı alan olarak 2 dönüm yer yeterli olacaktır.
5.Çiftleşme döneminden 2 hafta önce koyun ve koçlar yoğun
besleme programına alınarak ikizlik oranı arttırılmalıve çiftleşmeler en uygun
zaman olan sabah saatlerinde yapılmalıdır.
6.Mera münavebeli olarak kullanılmalıdır.
7.Hedef sürüye ulaşana kadar dişi satışları kontrollü
yapılmalıdır.
8.Hedef sürü sayısına ulaşılınca satışlar tamamen başlayabilir.
9.Çiftleştirmeler kontrollü ve hormonel girişimlerle
senkronize edilmelidir.
10.Kuzu doğumları sıcak aylar olan bahar aylarına denk
getirilmelidir.
11.Meraya çıkan hayvanların rutin parazit kontrolleri ve
koruyucu ilaç uygulamaları yapılmalıdır.
12.Meraya dayalı beslenen hayvanlarda iz mineral
yetersizliğine bağlı hastalıkların oluşmaması adına merayarastgele yerlere
yalama taşları, tuz kalıpları bırakılmalıdır
.13.Ani ölümlerde hemen meranın kontrolü ve zararlı otların
eredike edilmesi çalışmaları yapılmalıdır.
14.Mera mevsiminde ağıl besisinden mera besisine geçişler
kontrollü ve yavaş yavaş alıştırılarak en az 1 haftadayapılmalıdır.
15.Hasta hayvanlar hemen sürüden ayrılmalı ve sürüde sürekli
bir seleksiyon uygulanmalıdır.
16.Yeni alınan hayvanlar varsa en az 15 gün karantina
alanında tutulmalı ve daha sonra sürüye dahil edilmelidir
.17.Sürü sürekli gözlemlenmeli ve sürünün gerisinde kalanlar
yakın gözetime alınmalıdır.
18.Yaptığımız uygulamaların ve beslenme programının yolunda
gidip gitmediğini öğrenmek için rutin haftalık ya daaylık rastgele tartımlarla
kontrol etmeliyiz.
19.Koçları periyodik olarak değiştirerek sürüdeki kan
değişimini sağlamalı ve dolayısı ile genetik bozuklukları önlemeliyiz
.20.Çiftlik hayvancılığının her alanında olduğu gibi sürüyü
sürekli takip etmeli ve biyogüvenlik, hjyen kurallarına dikkat etmeliyiz.
Yorumlar
Yorum Gönder